În fiecare an, în data de 9 august, sărbătorim Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor. Scopul acestei zile este de a aduce în atenția oamenilor importanța conservării biodiversității.
Prezența unei grădini zoologice în marile orașe din țară (Târgu Mureș, Timișoara, Sibiu, București, Brașov, Oradea), cât și faptul că România este una dintre țările cu cea mai bogată biodiversitate din Europa, ne face să fim mândri de meleagurile în care trăim.
Vizitarea unei grădini zoologice are un efect benefic asupra copiilor, dezvoltându-le acestora interesul atât pentru lumea animalelor, cât și pentru habitatul în care acestea viețuiesc.
Știați că?
- În antichitate, deținerea de animale exotice, exclusiv în colecții private, avea o valoare simbolică, sugerând putere și avuție.
- Conform studiilor, în anul 3500 î.Hr., în Hierakonpolis, Egipt, a apărut prima grădină zoologică, iar expansiunea Imperiului Elen, în jurul secolului al III-lea î.Hr., a revigorat interesul pentru natură ca știință și dorința de a studia animalele. Astfel, a fost creată prima menajerie deschisă publicului, în Alexandria.
- Abrevierea „zoo” a apărut în secolul al XIX-lea, odată cu grădina zoologică din Regent’s Park, Londra.
Legislație la nivel european pentru protejarea mediului înconjurător
Uniunea Europeană a luat o serie de decizii, implementând regulamente și directive în scopul protejării mediului înconjurător.
- Directiva 1999/22/CE a Consiliului din 29 martie 1999 privind animalele sălbatice din grădinile zoologice;
- Directiva 2009/147/ a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice;
- Regulamentul 338/97 din 9 decembrie 1996 privind protecția faunei și a florei sălbatice prin controlul comerțului acestora;
- Decizia 82/461/EEC din 24 iunie 1982 Convenției de la Bonn privind conservarea animalelor sălbatice migratoare;
- Directiva 210/63/EU privind protecția animalelor folosite la experimente științifice;
- Directiva 83/129/EEC privind importul în statele membre UE de piele din pui de focă și produse derivate.
Ne bucură faptul că la nivelul UE, există o reală implicare în scopul protejării naturii, a mediului înconjurător, cât și a tuturor factorilor ce favorizează calitatea aerului, solului și apelor.
Grădina Zoologică – între riscuri și beneficii pentru animale
Majoritatea oamenilor rămân cu amintiri plăcute după o vizită la grădina zoologică, totul fiind legat de experiențele trăite acolo.
Cu toate acestea, există un risc foarte mare ca animalele să nu se simtă la fel de bine pe cât ne simțim noi văzându-le. Prezența lor la Zoo ne poate oferi momente amuzante, observându-le într-un habitat artificial. Însă nevoia lor de libertate și siguranță poate avea efect asupra comportamentului acestora.
Se poate afirma faptul că grădinile zoologice au un efect stresant asupra animalelor, deși se știe că speciile pe cale de dispariție sunt protejate în mod special.
Pentru a fi la curent cu activitățile noastre, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina de Facebook Blumenfield. Descoperim frumusețea naturii în cadrul numeroaselor programe de monitorizare a biodiversității pe care le derulăm. Considerăm că această frumusețe trebuie nu doar apreciată, ci și protejată.
Fotografii: Târgu Mureș Zoo/ Marosvásárhelyi Állatkert.