Obținerea energiei din surse eoliene a luat amploare tot mai mare în România, măsuratorile de vânt efectuate confirmând existența de zone cu potențial eolian ridicat. România are cel mai ridicat potențial din sud-estul Europei în domeniul energiei eoliene, sud-estul Dobrogei plasându-se chiar pe locul al doilea la nivelul întregului continent.
Producerea acestui tip de energie, are o serie de avantaje semnificative, fiind o sursă inepuizabilă de energie ce nu implică generarea niciunui fel de deșeuri, substanțe poluante sau gaze cu efect de seră.
Cu toate acestea, există și o serie de efecte negative asupra mediului înconjurător generate de parcurile eoline, precum poluarea sonoră și efectele asupra solului, subsolului, florei și faunei.
Diminuarea impactului parcurilor eoliene asupra mediului și exploatarea optimă a resurselor naturale
În dezvoltarea parcurilor eoline este esențial suportul unui consultant de mediu ce oferă servicii integrate de consultanță de mediu, realizând studii de impact asupra mediului înconjurător și monitorizări ale biodiversității.
Înaintea amplasării turbinelor eoliene, sunt necesare studii de impact asupra mediului, ținând cont de flora și fauna din zona de amplasament și analizarea dispunerii vegetației, speciilor observate, relației cu ariile protejate. Se studiază de asemenea, impactul asupra solului și subsolului în timpul lucrărilor de construcții, dar și afectarea biodiversității pe perioada lucrărilor de construcții și ulterior, în timpul funcționării efective a parcului eolian.
Monitorizarea biodiversității în parcul eolian Dorobanțu – Topolog
Parcul eolian Dorobanțu-Topolog, se află în vecinătatea podișului Dobrogei de Nord și pădurii Babadag (situri Natura2000), în extravilanul comunelor Dorobanțu, Topolog și Casimncea din județul Tulcea. Astfel, monitorizarea biodiversității în această arie capată o importanță sporită datorită numeroaselor specii de faună și avifaună prezente în zonă.
Echipa Blumenfield, dedicată monitorizării biodiversității, florei și faunei, monitorizează în prezent în mod constant acest parc eolian ce este divizat în trei subparcuri: subparcul Meșterul (ME), în care sunt amplasate 17 turbine eoliene, subparcul Luminița (LU) în care sunt amplasate 11 turbine eoliene și subparcul Topolog (TO) unde sunt amplasate 14 turbine eoliene.