În fiecare an, pe data de 9 august este sărbătorită Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor, pentru a marca importanța conservării biodiversității.
Un obiectiv important în formarea noilor generații îl reprezintă cultivarea dragostei pentru natură și animale. Dincolo de aspectul educativ, parcurile și grădinile zoologice reprezintă, în primul rând, șansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariție. Parcurile joacă un rol deosebit de important în educația de mediu. Promovarea protejării parcurilor reprezintă de fapt protejarea calității vieții și conservarea biodiversității.
Marcată anual, ziua de 9 august este dovada interesului pe care comunitatea internațională îl acordă conservării biodiversității. Vizitarea unei grădini zoologice este o experiență educațională și un mod interesant de a-ți petrece timpul liber.
Cea mai veche grădină zoologică din România
Prima grădină zoologică din România a fost deschisă în anul 1929 în pădurea Dumbrava din Sibiu de către Uzina Electrică Sibiu, la iniţiativa inginerului Szekely, căruia i-a venit această idee când în timpul unor lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu, a găsit câteva exemplare de vulpe.
Educaţie. Protecţie. Conservare
Cel mai important scop al grădinilor zoologice este acela de a asigura sprijin continuu pentru conservarea speciilor, dar și de a oferi oportunităţi educaţionale extinse. Ţinta principală sunt copiii, viitori tineri interesaţi de conservarea planetei. Primul pas în educarea vizitatorilor este realizarea cadrului cât mai natural al habitatului animalelor.
La Blumenfield suntem constant preocupați de conservarea biodiversității și protecția mediului în general. Suntem mereu implicați în proiecte de monitorizare a biodiversității terestre și acvatice și în studii de evaluare adecvată a biodiversității.
În plus, în cadrul laboratoarelor Blumenfield Science realizăm statistici de sănătate asupra biodiversității din arealele protejate.